10 År utan alkohol !

I samma stund som jag tog första steget ut från Capio Maria, Stockholm den 2:a Februari 2011 så föll den slutgiltiga poletten ner……. Det var inte en tanke, utan mer som någon slags uppenbarelse som bara ”slog till” och plötsligt så visste jag: ”Det är slut nu” – ”Jag kommer aldrig mer att dricka alkohol igen”.

Det kändes så skönt !

Det här var, som man säger ”tredje gången gillt”.

Två gånger tidigare hade jag bestämt mej för att ”ta uppehåll” i drickandet. Första gången 4 månader och andra gången 2 månader. Men det var ju bara att lura mig själv. I själva verket så hade jag både medvetet och omedvetet planerat in ett datum då jag skulle kunna börja dricka igen, men då som ”en vanlig och normal person” gör, inbillade jag mej…… Det som hände efter bägge dessa nyktra perioder var att mitt drickande blev ännu värre ! Det var som att jag skulle ”ta igen” det jag hade missat i ”luckorna”.

Utan att bli långrandig….. jag har skrivit om det här så mycket tidigare vilket går att se tillbaka på och läsa om i mina tidigare blogginlägg.
Men jag vill bara här konfirmera att livet blivit så mycket bättre utan alkohol !

Det första året var svårt – inte pga ”sug” eller liknande, utan mer på det sociala planet – att man plötsligt blivit ”en outsider” och en ”icke vanlig och normal person”- att ha insett och erkänt att man är alkoholist och att man därmed inte klarar av att hantera alkohol, som så väldigt många andra tycks kunna göra….. (?)

Men jag är stolt över att jag förstod att ta och begära hjälp !

Det starkaste man kan göra är faktiskt att erkänna och visa att man är svag och att man inte klarar av saker på egen hand. Ja – det är faktiskt RIKTIG STYRKA. Och jag är glad över att jag blev så pass svag.
Jag lät insikt och sunt förnuft segra över mitt missbruk och beroende som sträckte sig ca 2,5 år tillbaka.
Dessförinnan hade jag sedan jag var 17 år varit en ”partydrinkare av rang”.
Alkoholen hade blivit en av mina absolut bästa vänner – Min belöning, tröst och avkoppling, party och verklighetsflykt. Med alkoholens hjälp fick jag även ”leva i nuet” och vila mej från alla tankar som ständigt flödade runt i min skalle.

10 år har gått sen den där dagen jag definitivt bestämde mej den 2:a Februari 2011.

För varje år som gått så har ”belöningarna” avlöst varandra på olika sätt i form av att livet har erbjudit så många fler möjligheter som nykter. Varje dag är mer värdefull. Allt har blivit så mycket lättare utan fyllor, bakfyllor och ett belöningssystem som bestått i att sikta mot nästa gång det skulle drickas – Och framför allt så mår jag bättre och får så mycket mer gjort och uträttat. Jag lever i nuet nykter !
Den slutgiltiga summan av drickandet var och blev ångest – för i stort sett allt !

I Lördags gick jag förbi systembolaget i 10 graders kyla och iaktog den ca 50 meter långa kön utanför och tänkte ”Nej……folk i allmänhet klarar sig inte utan det…..!”

Om man är ute efter något gott att dricka så finns det ju så många andra alkoholfria alternativ.

Men det är inte smaken som avgör om det är tillräckligt gott eller inte….
Det är för mej väldigt tydligt att den avgörande saken för ”den goda smaken” för väldigt många stavas:
A-L-K-O-H-O-L
Jag om någon känner till den saken.
– Men jag är inte ”en normal och vanlig” person i den bemärkelsen längre, och tänker inte bli det igen.
Det är så skönt att slippa dricka – och att vara onormal ! 🙂
– SKÅL !!!

Foto: Sigrid Ingela Blom

 

Nalle Påhlsson
2 Februari 2021

0 Shares

9 År som Nykter !

Då har det gått 1 år till och jag är ”uppe på nio”…. Och står där, fortfarande stadigt ! Så har det varit sen den 2:a februari 2011. Och Nej – Jag är inte ”duktig” eller ”stark”. Jag skryter inte heller om det ! – Det var ett BESLUT jag tog, och jag är tacksam

Läs mer »

9 Years of sobriety !

One more year has passed …. And I´m still here – sober ! This has been the case since February 2nd, 2011. But No – I’m not ” that fantastic” or ”strong”. I’m not boasting about it either! – It was a DECISION I made, and I am grateful that I finally got the insight

Läs mer »

My Last Live Performance with THERION

I did my last live performance with Therion at Brutal Assault Festival, Czech Republic August 7th 2019. I made the final decision a couple of months ago, so everybody in the band and the crew knew this was gonna be my last appearance on stage with them. The reason is that the long touring is

Läs mer »

8 År som ”Spik-Nykter” ! Hur blev det efteråt ?

8 År ! Tiden går fort ! Och den går ännu fortare när man trivs och har kul, säger man. Och jag har det faktiskt kul och trivsamt – även om livet förstås går lite ”upp-å-ner” ibland, eller ganska ofta. Men så är det att vara människa och leva i verkligheten. Inget konstigt med det.

Läs mer »

Nackdelar med turnérandet (Det som bilderna inte visar)

I mitten av September 2018 så kom jag hem från en 2 veckors turné i Kina och Australien. Innan det gjorde vi 54 spelningar runt Europa och 22 spelningar i Latin-Amerika för att sedan även åka till Israel följt av Ryssland och ytterligare ett par spelningar i Europa. Jag börjar med fördelarna från de sista

Läs mer »