8 År som ”Spik-Nykter” ! Hur blev det efteråt ?

8 År ! Tiden går fort ! Och den går ännu fortare när man trivs och har kul, säger man.
Och jag har det faktiskt kul och trivsamt – även om livet förstås går lite ”upp-å-ner” ibland, eller ganska ofta.
Men så är det att vara människa och leva i verkligheten. Inget konstigt med det.

När en vän till mej för drygt 8 år sa till mej att jag bör eller SKA lägga ner alkoholen helt och hållet och aldrig dricka mer i hela mitt liv så satte jag det i liknelse med att ”Säga Farväl” till en av mina allra bästa vänner och dessutom skära av mej min högra arm ! VARFÖR skulle jag göra det !? Men, som jag berättat om i mina tidigare inlägg så talade han ju bara sunt förnuft och sanning. Alkoholen höll på att förstöra mitt liv….. Han hade rätt ! Och till slut, efter mycket betänkande så kom insikten och viljan att sluta – och poletten föll ner.

Så……. Hur blev livet som nykter då ? frågar många.

Min erfarenhet är att det första året var det lite svårt med omställningarna som följde.
För det är inte bara drickandet det gäller. I och att man slutar dricka så förändras så mycket mer i livet:
1. Vanor – att gå ut och ”ta en öl” med polarna. Visst kan man fortfarande hänga på, men det blir ju väldigt annorlunda. Inte bara för en själv utan även för polarna.
2. Man blir en ”betraktare” istället för ”deltagare” och människor runtikring börjar se på en med andra ögon.
3. Tankarna om att ”Varför kan inte jag vara som alla andra och ta ett par glas, gå ut och partaja ibland som vanliga människor ?” Man kände sig som en outsider och blev isolerad, kändes det som.
4. Det blev inte längre självklart att vara bjuden på fester och sånt…… Inte för att jag egentligen ville vara där, men att inte ens få en inbjudan…… Det kändes konstigt – att efteråt se bilder på Facebook etc……

Men när det första året hade gått så hade jag definitivt kommit ut på andra sidan.
Jag började stortrivas med det liv jag nu fått. Jag valde själv vad jag ville göra med min tid och mitt liv – utan att vara styrd av drickandet – som faktiskt bara gjorde att jag kastade bort en massa tid och i slutänden bara drog på mej en massa ångest och negativa känslor.

Alkoholen får en även att stanna i den personliga utvecklingen och man går inte framåt mentalt som man egentligen borde göra.
Ett exempel på det är en gammal vän som jag inte haft kontakt med på många år. Han är gravt alkoholiserad. Jag försökte länge att stötta och hjälpa honom – Förgäves. Jag gav faktiskt upp efter ett antal år….. Tyvärr….
Ingen kan hjälpa någon annan att sluta dricka. Man kan bara berätta hur man själv gjorde och tog itu med det hela – Hoppas att den andre ska inspireras och förstå – Sen är det upp till honom eller henne att faktiskt hjälpa sig själv. Det handlar bara om Vilja – Insikt och Beslut ! That´s It ! Och den enda som bär ansvaret är – Du Själv !

Jag mötte honom på tunnelbanan för några månader sedan. Han kom med en system-kasse och såg förjävlig ut. Han urskuldade sig med orden ”Ja, men du vet Nalle…. Det har hänt RIKTIGT ALLVARLIGA SAKER i mitt liv nu”. Och så drog han upp några trista livserfarenheter som för honom var ”färska”. Jag stannade upp och sa då till honom: ”Ja, men det här talade du ju om för mej för över 3 år sen !” Kontentan var alltså att man kan supa i drygt 3 år till när det ”hänt nåt”. Och där stod han kvar och ältade. Han nämnde även att han inte hade några vänner kvar. Då var jag helt ärlig mot honom och sa ”Det är väl ingen normalt funtad människa som vill umgås med en sup-ut som tjatar om samma skit hela tiden”. Jag var tvungen att kasta det rakt i ansiktet på honom. ”Lägg ner drickandet och kompisarna kommer att få respekt för dej och komma tillbaks – Vad har du att förlora på att sluta dricka” ? Hårda ord. Men sanna !

Här visar jag nu en liten lapp förstorad som vi fick skriva och plasta in på kursen ”Återfallsprevention” på Capio Maria i Stockholm.
Lappen är i storlek av ett kreditkort som man enkelt kunde bära sig i sin plånbok etc.
På den ena sidan skulle vi skriva om hur man överlag mår i samband med drickandet.
På den andra sidan så skrev vi hur man kunde uppleva livet som helt nykter.
– Läs mina kråkfötter och välj sedan vad för liv du vill ha ?
Inte svårt att förstå egentligen. ”Larvigt” på nåt sätt – Men ändå så otroligt Lätt & Sant ! 🙂


Ångest, Dålig Självkänsla, Rattfull, Miss-skötsel, Rastlöshet, Får inget gjort, Tappar kontroll, Minnesluckor, Ser sliten ut, Ofräsch, Ingen tillit, Ingen ork.

 

 

Ingen ångest, Mår Bra, Kör nykter, Håller ordning, Kontroll, Bra Självkänsla och Självfötroende, Ser fräsch ut, Ökad tillit och ork, Positiv Energi.

 

Livet utan alkohol och andra droger leder mej fortfarande – även efter 8 år – från klarhet till klarhet !

Tack till Dig som läste !

🙂

Nalle

2 Februari 2019

 

 

 

1.8K Shares

4 tankar på “8 År som ”Spik-Nykter” ! Hur blev det efteråt ?”

  1. Tack för att du skriver detta. Det kan lika gärna beskriva mitt liv. Den lappen du skrivit är ganska identisk med hur min skulle se ut före och efter.
    Efter mina barn är beslutet om att lägga ned aloholgiftet det bästa jag gjort, det förändrade allt.
    /Nicklas
    En numer nykter ljudtekniker sedan 5 år.

Lämna en kommentar