Nackdelar med turnérandet (Det som bilderna inte visar)

För precis en vecka sedan kom jag hem från en 2 veckors turné i Kina och Australien.
Jag börjar med fördelarna:
Det var fantastiskt att spela för både den kinesiska och australienska publiken !
Det blev ett mer och större positivt mottagande än jag förväntat mej. I Kina var det nästan samma stora entusiasm som i Latinamerika. Vi spelade i 5 städer i rad och sen vidare till Australien där dom även mottog oss med samma värme.
Av de 5 dagarna vi var i Kina så blev det sightseeing i ca 1,5 timme i ett tempel i Chengdu.
En Hel Dag i Australien fick vi vara turister och åka till Melbournes Zoo ”Healesville Sanctuary” och senare på kvällen besöka AC/DC Lane och Cherry Bar (där många celebriteter brukar dyka upp)
Så allt det var fantastiskt att få se och uppleva.
Men också det enda som vi hann med förutom att resa och spela.

Nu till nackdelarna: Det som aldrig syns på bilderna från ”The Highlights” som man mestadels visar.
Detta gäller förstås bara mej själv personligen.
De andra i Therion har sina egna upplevelser och erfarenheter av det hela.

Jag hade, redan innan vi åkte, en hel del sömnproblem. Det hade jag även på Europaturnén.
Jag kan dessutom inte sova på flygplan. Har lyckats ett fåtal gånger, men 9,9 ggr av 10 så kan jag inte…
Att ”dricka mej till sömns” är ju som sagt inget alternativ eftersom jag nu inte dricker alkohol längre och inte har gjort det på 7,5 år….

På resan till Kina så var jag vaken i ca 35 timmar i sträck.
Det kan dessutom vara extra frustrerande att se min kollegor sova så där gott som dom gör !
Jag avundas dom !
I Kina var schemat så tajt att vi alla fick dåligt med sömn.
Sena kvällar och tidiga mornar för att hinna upp igen till flyg eller tåg.
Och jag låg ju redan kraftigt efter…..
På den tredje av spelningarna i Kina så kände jag plötsligt ungefär hälften in i vårt set att det var nåt som var fel i kroppen på mej och tänkte att ”Nu får jag snart en hjärtinfarkt eller nåt”…… Det var oroligt under några minuter, men jag nonchalerade det hela så gott det gick och efter ett tag så var det okej igen. Efter spelningarna var jag så indränkt i svett att jag kunde vrida ur mina kläder och blev nästan skraj och tänkte att ”det kan inte vara naturligt av avsöndra så här mycket vätska”…. Jag brukar i och för sig svettas mycket när jag spelar, men det här var extremt !

På hemresan från Australien var jag åter igen vaken runt 35 timmar i sträck…….. kollade film och försökte sysselsätta mej med diverse sortering av filer och annat på min dator….. I och med sömnbristen så är det också lätt att även psyket får stryk, så till råga på allt så var jag även ofta flygrädd, satt och nojade över diverse olyckor som kan hända. Bland annat dök det gång på gång upp det hela med ”German Wings händelsen” där en pilot med berått mod flög rakt in i en bergvägg !

Det kan ju även här tilläggas att sömnlöshet eller ”att inte få sova” började användas som tortyr redan på medeltiden.

Väl hemma så somnade jag ganska snabbt men vaknade senare i en fruktansvärd panikattack. Har inte haft det på flera år……men nu smög den sig på mej och kom upp med full kraft !
Jag skrek rakt ut så att min dotter kom hastigt in i mitt rum och undrade vad det var frågan om !?
Jag sa att jag förmodligen hade drömt nåt läskigt, för jag var själv så chockad.
Senare talade jag om för henne vad det var som hänt.

Panikattacken bestod av, som jag kallar det ”Tids-Svindel”. En oerhört stark känsla som klart och tydligt visar dej hur kort ditt liv är i jämförelse med evigheten, och hur lång tid du faktiskt kommer att vara död ! – I evighet !
Och det mest hemska med det hela är, att när den känslan och ”insikten” kommer, så känns det som 100 ggr mer verklighet än vad ”verkligheten” är !
Min uppfattning är att vi är skyddade från såna känslor. De flesta av oss har våra liv så kära att vi inte skulle kunna leva med den vetskapen. Men i en sån här attack så kommer sanningen ikapp känns det som.
Nu blir jag nog klassad som ”ett psycho” – Men jag tror faktiskt att många därute förstår vad jag pratar om och har varit med om samma sak. Det är läskigt hur psyket kan ”spela en spratt”……

Ja, detta var då resultatet av en 2 veckors turné i Kina & Australien – Varsågoda 😉

Kontentan av det hela är väl då, att jag kanske får lära mej mer om meditation, mindfulness, yoga etc etc…. ? Och lyckas jag inte med det så får det bli någon form av stark och kraftig sömnmedicin – OM jag nu följer med på en sån här resa en gång till……..?

Kolla filmen nedan. Den ger en liten bildlig liknelse av panikångest.
Man vet att man står säkert – Men du ser ändå vart du befinner dej !
(denna film har för övrigt inget med vår Kina vistelse att göra. Den råkar bara vara därifrån)

Nalle
23 September, 2018

 

465 Shares

6 tankar på “Nackdelar med turnérandet (Det som bilderna inte visar)”

 1. Ärligt rakt och bra skrivet Nalle !
  Efter att jag kraschade för några år sedan så har meditation hjälpt mig otroligt mycket.
  Inte helt lätt till en början men efter ett par gånger när man faktiskt lyckas att tömma huvudet och stanna vid en vald tanke så märker jag hur detta hjälper mig precis hela dagen. Prova !

 2. Jag tänktebara någon timme innan jag läste detta att -vad lite av det grå, svarta, dammiga och rent ut sagt tråkiga ”folk” får se av faktiska scenen (och bakom). De ser mest själva ljud/ljusshowen och kanske någon ”fest” ibland. Det vackra. Annars är ju just de platserna de mest oglamorösa som finns.
  Sen dök din skrivelse upp. Och gav just den tanken nästa dimmension. Personen och dess hälsa. Pesonen, människan, som gör det vackra möjligt för betraktaren/lyssnaren. Vad får den ”betala”?
  Historierna är många om kraschade ”stjärnor” men få ser/vet hur och varför. Och ännu mindre om människan. Och människan som gjort scenen vacker, om och om igen, vare sig personen är på scenen, bakom scenen eller ”brevid”. Ingen dans på rosor.
  Vad som jag reflekterat över är att ”folk” inte tycker det är märkligt att bli jetlaged, utshasade av tighta scheman och att ork inte finns, att bli överansträngd och kanske bli utbränd. Men är man inom ”entertainment” så pallar man allt.
  Nej.
  ’Ja men lägg in lite fler ”vilodagar” på turnen då’ kan nån tycka. Nja, då blir din biljett dyrare för det kostar att ”bo hemmifrån” och varje person som jobbar i ett projekt, även utanför scenen, behöver också mat i magen och tak över huvudet.
  Jag tycker inget av dina upplevelser är konstiga. Det är kroppens försvar.
  Nej det har inget med alkohol, mediciner eller andra substanser att göra. Inte heller med två veckors turne. Vet att du jobbat med många projekt. Vet också hur kroppen o sinnet kan reagera på överansträngning. Det är en naturlig kemisk reaktion i kroppen. Är det obalans så är det. Fruktansvärt obehagligt. Vet. Önskar ingen att uppleva det.
  Tack för att du pratar om ”baksidan av medaljen” också.
  Återhämtning och pacing är underskattat. Och innebörden emellanåt missförstådd.
  Och ta hand om dig.
  Kram/ tourmotherduck

Lämna en kommentar