Nackdelar med turnérandet (Det som bilderna inte visar)

I mitten av September 2018 så kom jag hem från en 2 veckors turné i Kina och Australien.
Innan det gjorde vi 54 spelningar runt Europa och 22 spelningar i Latin-Amerika för att sedan även åka till Israel följt av Ryssland och ytterligare ett par spelningar i Europa.
Jag börjar med fördelarna från de sista resorna till Kina och Australien:

Det var fantastiskt att spela för både den kinesiska och australienska publiken !
Det blev ett mer och större positivt mottagande än jag förväntat mej. I Kina var det nästan samma stora entusiasm som i Latinamerika. Vi spelade i 5 städer i rad och sen vidare till Australien där dom även mottog oss med samma värme.
Av de 5 dagarna vi var i Kina så blev det sightseeing i ca 1,5 timme i ett tempel i Chengdu.
En Hel Dag i Australien fick vi vara turister och åka till Melbournes Zoo ”Healesville Sanctuary” och senare på kvällen besöka AC/DC Lane och Cherry Bar (där många celebriteter brukar dyka upp)
Så allt det var fantastiskt att få se och uppleva.
Men också det enda som vi hann med förutom att resa och spela.

Nu till nackdelarna: Det som aldrig syns på bilderna från ”The Highlights” som man mestadels visar.
Detta gäller förstås bara mej själv personligen.
Det är viktigt att poängtera att de andra i Therion har sina egna upplevelser och erfarenheter av det hela.

Jag hade, redan innan vi åkte, en hel del sömnproblem. Det hade jag även på Europaturnén.
Jag kan dessutom inte sova på flygplan. Har lyckats ett fåtal gånger, men 9,9 ggr av 10 så kan jag inte…
Att ”dricka mej till sömns” är ju som sagt inget alternativ eftersom jag nu inte dricker alkohol längre och inte har druckit en droppe sedan den 2 Februari 2011.

På resan till Kina så var jag vaken i ca 35 timmar i sträck.
Det kan dessutom vara extra frustrerande att se min kollegor sova så där gott som dom gör !
Jag avundas dom !
I Kina var schemat så tajt att vi alla fick dåligt med sömn.
Sena kvällar och tidiga mornar för att hinna upp igen till flyg eller tåg.
Och jag låg ju redan kraftigt efter med sömnen…..
På den tredje av spelningarna i Kina så kände jag plötsligt ungefär hälften in i vårt set att det var nåt som var fel i kroppen på mej och tänkte att ”Nu får jag snart en hjärtinfarkt eller nåt”…… Det var oroligt under några minuter, men jag nonchalerade det hela så gott det gick och efter ett tag så var det åtminstone okej igen. Efter spelningarna var jag så indränkt i svett att jag kunde vrida ur mina kläder och blev nästan skraj och tänkte att ”det kan inte vara naturligt av avsöndra så här mycket vätska”…. Jag brukar i och för sig svettas mycket när jag spelar, men det här var extremt !

På hemresan från Australien var jag åter igen vaken runt 35 timmar i sträck…….. kollade film och försökte sysselsätta mej med diverse sortering av filer och annat på min dator….. I och med sömnbristen så är det också lätt att även psyket får stryk, så till råga på allt så var jag även ofta flygrädd, satt och nojade över diverse olyckor som kan hända. Bland annat dök det gång på gång upp det hela med ”Germanwings händelsen” där en pilot med berått mod flög rakt in i en bergvägg och drog alla passagerare med sig i döden !

Det kan ju även här tilläggas att sömnlöshet eller ”att inte få sova” började användas som tortyr redan på medeltiden.

Väl hemma så somnade jag ganska snabbt men vaknade senare i en fruktansvärd panikattack. Har inte haft det på flera år……men nu smög den sig på mej och kom upp med full kraft !
Jag skrek rakt ut så att min dotter kom hastigt in i mitt rum och undrade vad det var frågan om !?
Jag sa att jag förmodligen hade drömt nåt läskigt, för jag var själv så chockad.
Senare talade jag om för henne vad det var som hänt.

Panikattacken bestod av, som jag kallar det ”Tids-Svindel”. En oerhört stark känsla som klart och tydligt visar dej hur kort ditt liv är i jämförelse med evigheten, och hur lång tid du faktiskt kommer att vara död ! – I evighet !
Och det mest hemska med det hela är, att när den känslan och ”insikten” kommer, så känns det som 100 ggr mer verklighet än vad ”verkligheten” är !
Min uppfattning är att vi är skyddade från såna känslor. De flesta av oss har våra liv så kära att vi inte skulle kunna leva med den vetskapen. Men i en sån här attack så kommer sanningen ikapp känns det som.
Nu blir jag nog klassad som ”ett psycho” – Men jag tror faktiskt att många därute förstår vad jag pratar om och har varit med om samma sak. Det är läskigt hur psyket kan ”spela en spratt”……

Ja, detta var då resultatet av en 2 veckors turné i Kina & Australien som blev ”slutklämmen” på år 2018 års 92 spelningar.

Kontentan av det hela är väl då, att jag kanske får lära mej mer om meditation, mindfulness, yoga etc etc…. ? Och lyckas jag inte med det så får det bli någon form av stark och kraftig sömnmedicin – OM jag nu följer med på en sån här resa en gång till……..?

Kolla filmen nedan. Den ger en liten bildlig liknelse av panikångest.
Man vet att man står säkert – Men du ser ändå vart du befinner dej !
(denna film har för övrigt inget med vår Kina vistelse att göra. Den råkar bara vara därifrån)

Nalle
23 September, 2018

 

465 Shares

10 År utan alkohol !

I samma stund som jag tog första steget ut från Capio Maria, Stockholm den 2:a Februari 2011 så föll den slutgiltiga poletten ner……. Det var inte en tanke, utan mer som någon slags uppenbarelse som bara ”slog till” och plötsligt så visste jag: ”Det är slut nu” – ”Jag kommer aldrig mer att dricka alkohol

Läs mer »

9 År som Nykter !

Då har det gått 1 år till och jag är ”uppe på nio”…. Och står där, fortfarande stadigt ! Så har det varit sen den 2:a februari 2011. Och Nej – Jag är inte ”duktig” eller ”stark”. Jag skryter inte heller om det ! – Det var ett BESLUT jag tog, och jag är tacksam

Läs mer »

9 Years of sobriety !

One more year has passed …. And I´m still here – sober ! This has been the case since February 2nd, 2011. But No – I’m not ” that fantastic” or ”strong”. I’m not boasting about it either! – It was a DECISION I made, and I am grateful that I finally got the insight

Läs mer »

My Last Live Performance with THERION

I did my last live performance with Therion at Brutal Assault Festival, Czech Republic August 7th 2019. I made the final decision a couple of months ago, so everybody in the band and the crew knew this was gonna be my last appearance on stage with them. The reason is that the long touring is

Läs mer »

8 År som ”Spik-Nykter” ! Hur blev det efteråt ?

8 År ! Tiden går fort ! Och den går ännu fortare när man trivs och har kul, säger man. Och jag har det faktiskt kul och trivsamt – även om livet förstås går lite ”upp-å-ner” ibland, eller ganska ofta. Men så är det att vara människa och leva i verkligheten. Inget konstigt med det.

Läs mer »